Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τιιι τρέχει … με την Ελληνική Δημοκρατία;



Θανάσης Πολυμένης


ΜΠΟΡΕΙ να μοιάζουν ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά όλα μαζί μας κάνουν να αναρωτηθούμε, τι πραγματικά συμβαίνει με την Ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για συμβάντα που άπτονται κυρίως της λογοκρισίας αλλά και της ελεύθερης σκέψης και βούλησης των Ελλήνων πολιτών, του δικαιώματος να κρίνεις και να κρίνεσαι, του δικαιώματος να σατιρίζεις και μέχρι πού θα μπορούσαν να φτάσουν αυτές οι καταστάσεις.

            Περιστατικό 1. Σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της εκπομπής «Ελληνοφρένεια» και του γνωστού αστυνομικού των ΜΑΤ, «Μπαλούρδου», προσανατολίζεται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας. Με ανακοίνωσή της, επιρρίπτει ευθύνες και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση της καρικατούρας του αστυνομικού, τους «διαπομπεύει». Συγκεκριμένα αναφέρουν: «… εμφανίζονται ... ηθοποιοί που φέρουν πλήρη επιχειρησιακή στολή των ΥΑΤ, με όλα τα εμβλήματα και διακριτικά του Σώματος, ως επίσης και της ομάδας ΔΕΛΤΑ, τους οποίους οι υπόλοιποι συμπρωταγωνιστές, τους χλευάζουν και συχνά τους κοσμούν με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα και άσεμνες χειρονομίες, αφήνοντας μηνύματα ότι πρόκειται περί ηλιθίων». Και αφού επιφυλάσσονται για σχετικές μηνύσεις, καταλήγουν: «Θεωρούμε ότι η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση καθόσον προσβάλει τους συναδέλφους που υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές αλλά και γενικότερα προς όλους τους συναδέλφους και γεννά ερωτήματα αν και ποιοι έδωσαν την άδεια και την συγκατάθεση τους σε κάτι τέτοιο αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες τους».
            Επί της ουσίας ζητούν να κοπεί η εκπομπή; Ή μήπως να γίνουν συστάσεις στον εν λόγω ηθοποιό να σταματήσει να σατιρίζει τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Αστυνομίας και των ανδρών των ΜΑΤ; Γιατί φοβούνται την σάτιρα;
            Περιστατικό 2. Η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου. Εκτενή αναφορά κάναμε στη στήλη «Ημεροδείκτης» την Παρασκευή 14  Φεβρουαρίου. Πρόσφατα είχε αναρτήσει σε προσωπικό της ιστολόγιο στο διαδίκτυο, σχετικό ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης), στο οποίο αναφέρεται ότι επίλεκτη ομάδα βατραχανθρώπων του Λιμενικού, ορίζεται για φύλαξη στόχων της ξηράς. Βατραχάνθρωποι  θα φυλάνε κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού! Η ανάλυση του θέματος είναι άλλο ζήτημα, όμως τι έκανε η δημοσιογράφος; Απλώς ανέβασε το ίδιο το ΦΕΚ, το οποίο μπορεί να βρει ο κάθε Έλληνας πολίτης, να το διαβάσει, να το αναπαράγει, να το φωτοτυπήσει και να κάνει ότι άλλο  θέλει μ’ αυτό. Η δημοσιογράφος κλήθηκε από την Κρατική Ασφάλεια, και κατηγορήθηκε για δημοσιοποίηση απόρρητων αρχείων!!!
            Τι είναι το ΦΕΚ; Πρόκειται για το πλέον δημόσιο έγγραφο που υπάρχει στην Ελληνική Δημοκρατία, και ο κάθε πολίτης μπορεί να το διαβάσει ελεύθερα χωρίς να υποστεί καμία δίωξη και από κανέναν. Πρόκειται για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στην οποία δημοσιεύονται νόμοι και εγκύκλιοι, όπου αν δεν δημοσιευτούν, σε ισχύουν ποτέ! Με το να κατηγορηθεί με στρατιωτικές διατάξεις και στρατιωτικούς νόμους η δημοσιογράφο, σημαίνει ότι βάλλεται άμεσα το δικαίωμα της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου. Και αν το σκεφτούμε καλύτερα, βάλλεται ακόμα και η ελευθερία της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, καθώς αυτό μετονομάζεται αυτόματα σε … απόρρητο έγγραφο! Πού το πάνε;
            Περιστατικό 3. Η περίπτωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ), η οποία επιχειρεί να βάλει την Αστυνομία μέσα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΓΑΔΑ λοιπόν, έδωσε εντολή να γίνει καταγραφή των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας των αστυνομικών διευθύνσεων καθώς και να γίνει διενέργεια επισκέψεων και επαφών με τους διευθυντές των σχολείων, με απώτερο σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, και άλλα ζητήματα που αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικότερα και της αστυνομίας ειδικότερα.
            Απορίας άξιο είναι, τι ζητάει η Αστυνομία στα σχολεία! Γιατί πρέπει να γίνει καταγραφή τους – φακέλωμα; Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν καταγεγραμμένες τις σχολικές μονάδες; Αυτές δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Οι Δήμοι δεν είναι υπεύθυνοι για τα σχολικά κτήρια και τη λειτουργία τους; Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι; Σε τι χρειάζεται ένα τέτοιο φακέλωμα ολκής; Τι θα καταγράψουν στη συνέχεια; Τα ονόματα των μαθητών, των γονιών τους και τον τρόπο ζωής των οικογενειών τους; Τις συνήθειες … περίεργων μαθητών; Γιατί καρφιτσώνουν τη Δημοκρατία στον τοίχο;
            Περιστατικό 4. Στα μέσα Ιανουαρίου 2014, καταδικάζεται ο 27χρονος Φίλιππος Λοΐζος, δημιουργός της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος» στο facebook, για «καθύβριση θρησκεύματος», σε δεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Η υπόθεση ξεκίνησε, όταν τον Σεπτέμβριου του 2012, ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Χρήστος Παπάς, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, στην οποία υποστηρίζει ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας τον γέροντα Παΐσιο». Στο μεταξύ, πριν από την καταδικαστική απόφαση για τον Φ. Λοΐζο, ο Χρήστος Παπάς προφυλακίζεται για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοκατοχή!
            Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της για την καταδίκη, η οποία σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία της έκφρασης, και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν την νομοθεσία περί βλασφημίας. Η Διεθνής Αμνηστία θυμίζει την περίπτωση της θεατρικής παράστασης «Corpus Cristi», όταν μέλη χριστιανικών ομάδων και της «Χρυσής Αυγής», προσπαθούν να τη διακόψουν.
            Περιστατικό 5. Η περίπτωση της μήνυσης κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος δημοσίευσε 2.000 ονόματα της Λίστας Λαγκάρντ. Αθωώθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
            Φυσικά, το Ελληνικό Σύνταγμα, ορίζει ότι «η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Ακόμη, κατά το Σύνταγμα, «ο τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται», αλλά προβλέπονται κατασχέσεις «εφημερίδων και άλλων εντύπων» για διάφορους λόγους, μεταξύ τους «η προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας» και τα «άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος». Πολλές από τις περιπτώσεις λογοκρισίας αφορούν την καθύβριση της θρησκείας σύμφωνα με το άρθρο 199 του Ποινικού Κώδικα που ορίζει ότι «Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου