Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Υιοθέτησε-Ένα-Ελληνικό-Σχολείο»



Θανάσης Πολυμένης


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, τα πάντα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από τον κάθε πολίτη προσωπικά, μέχρι και ολόκληροι οργανισμοί. Μεταξύ αυτών και τα σχολεία. Στην Ελλάδα, η συντήρηση των σχολείων ανήκει στους Δήμους, όπως και τα καύσιμα για την θέρμανση. Ο Δήμος πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα.
            Με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, πολλοί μαθητές σήμερα αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα στις οικογένειές τους. Αρκετά ήταν εκείνα τα παιδιά, έφτασαν να λιποθυμούν μέσα στα σχολεία την ώρα του μαθήματος. Να μην έχουν να αγοράσουν ούτε ένα κουλουράκι στο διάλειμμα, να μην έχουν να πιουν ούτε ένα ποτήρι γάλα στο σπίτι. Εποχές που δεν πιστεύαμε ότι θα ξαναγυρνούσαν και πάλι στη χώρα, να υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Οικογένειες που βρίσκονται σε απόλυτα φτώχεια και άλλες που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας.

            Βλέποντας τα προβλήματα αυτά, μια 17χρονη Ελληνοαμερικανίδα φοιτήτρια, έβαλε στόχο να βοηθήσει παιδιά και σχολεία στην Ελλάδα, που έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Έτσι εμπνεύστηκε και δημιούργησε το πρόγραμμα «Υιοθέτησε Ένα Ελληνικό Σχολείο». Πρόκειται για την Ευγενία Κακαδιάρη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιου του Houston και μέλος του Hellenic Cultural Center of the Southwest. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσουν τα ελληνικά σχολεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που μαζεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από απλά άτομα και οργανώσεις. Τα χρήματα δεν θα δίνονται κατευθείαν στα άπορα σχολεία αλλά θα τους παρέχεται σε αγαθά, όπως τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης. Το πρόγραμμα θεωρείται ένα μοντέλο του πρότυπου «hand-up» που έρχεται σε αντίθεση με το πρότυπο «hand-out». Ο στόχος του είναι να δώσει στους μαθητές τα εφόδια για  να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.
Τα ελληνικά σχολεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας μια απλή εφαρμογή, με το συμβούλιο των γονέων ή το σύλλογο των μαθητών του σχολείου να συμπληρώνει την αίτηση με τις βασικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική χρήση των χρημάτων, οι οργανισμοί των σχολείων είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν τι τους δόθηκε και από ποιόν. Όσοι θέλετε να βοηθήσετε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα adoptagreekschool.org. μπορείτε επίσης να καταθέσετε επιταγή στο Hellenic Cultural Center of the Southwest, 3015 Richmond Ave. (Richmond at Eastside), Houston, TX 77098.
Τα ελληνικά σχολεία στην Ελλάδα σήμερα, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και πρέπει να ανταπεξέλθουν σε δεκάδες προκλήσεις καθημερινά. Είναι πολλά τα προβλήματα, και αφορούν κυρίως στην συντήρησή τους, καθώς και στην έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού. Από ένα απλό φωτοτυπικό μηχάνημα που λείπει, μέχρι και υπολογιστές. Η αλήθεια είναι ότι, σχολεία που βρίσκονται γεωγραφικά σε Δήμους που έχουν χρήματα να αντιμετωπίσουν τα στοιχειώδη, τα προβλήματα στη συντήρηση λύνονται σχετικά γρήγορα.
Πληθώρα σχολείων στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν όμως τεράστια προβλήματα. Είτε δεν είναι εύκολα προσβάσιμα στους μαθητές τους, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που θα πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάνουν καθημερινά σ’ αυτά και να ξαναγυρίζουν στο σπίτι τους. Σχολεία τα οποία είναι γεμάτα από υγρασία, δεν έχουν ικανές ποσότητες καυσίμων για τους δύσκολους χειμώνες και κτηριακές υποδομές που δεν παρέχουν υπηρεσίες και λύσεις σε μαθητές με κινητικά προβλήματα ή άλλα ΑμεΑ.
Το να φτάνει σήμερα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει προβλήματα στα σχολεία της και φυσικά οι ίδιοι οι μαθητές της, σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία καταρρέει. Τα σχολεία είναι το μέλλον της χώρας μας. Πώς θα εφοδιαστούν οι μαθητές με γνώσεις και κατάλληλες συμπεριφορές, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της ζωής που τους περιμένουν έξω από το σχολείο και μετά το τέλος του; Είναι πολλά τα ζητήματα  που μπαίνουν, και κάποτε η ελληνίδα πολιτεία πρέπει να ενσκήψει με σοβαρότητα στο ζήτημα αυτό.
Το να φτάσουμε στο σημείο να περιμένουμε βοήθεια από τους Έλληνες του εξωτερικού, μόνο Τριτοκοσμική χώρα μπορεί να μας θυμίζει, το λιγότερο. Και σίγουρα τα προβλήματα δεν θα λυθούν έτσι, αφοί οι όποιου είδους εξωτερικές βοήθειες ή προσπάθειες φιλανθρωπίας, συντηρούν απλώς μια κατάσταση και τίποτα περισσότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου