Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Και τι να κάνουμε; Να τα γκρεμίσουμε;



Θανάσης Πολυμένης


ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ θέμα ποιότητας τελικά. Από την ποιότητα του φαγητού που τρώμε, την ποιότητα των υλικών που αγοράζουμε, την ποιότητα της τεχνολογίας για την οποία ξοδεύουμε χρήματα, την ποιότητα των ρούχων μας και άλλα. Η λειτουργία των όποιων υλικών αντικειμένων, είναι θέμα ποιότητας.
            Όμως θέμα ποιότητας είναι και η δημοκρατία την οποία απολαμβάνουμε, η οποία εξαρτάται σαφώς από την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών. Αν οι θεσμοί λειτουργούν σωστά, όταν χρειάζεται και όπως πρέπει, τότε και η ποιότητα της δημοκρατίας μας θα είναι σαφώς καλύτερη. Όταν οι πολιτικοί μας που βρίσκονται στη Βουλή και όχι μόνο, λειτουργούν υπέρ του λαού και των συμφερόντων του τόπου, τότε κι αυτοί με τη σειρά του λειτουργούν υπέρ της καλής ποιότητας της δημοκρατίας.

            Πώς να είναι … καλής ποιότητας η δημοκρατία μας και να την απολαμβάνουμε εμείς οι πολίτες, όταν για παράδειγμα ένας εκ των πολιτικών παραδέχεται: «Τύφλα στα μάτια μου. Αυτόν τον νόμο, επειδή είμαι γιατρός ανάθεμα με, δεν είμαι νομικός, δεν τον είχα πάρει χαμπάρι». Ο κ. Γιακουμάτος μετά την σύλληψη της συζύγου και του αδερφού για φοροδιαφυγή. Για 500 ευρώ όπως λέει.
            Όταν ένας πολιτικός παραδέχεται δημόσια, ότι δεν ξέρει επί της ουσίας τι ψηφίζει, πώς περιμένουμε να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί; Ο οποίος θίχτηκε από τον νόμο, μόνο όταν ήρθε η δική του η σειρά να θιγεί! Όταν χιλιάδες πολίτες καθημερινά πλήττονται από δεκάδες νόμους, ή όταν καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά φόρων, τι πρέπει να κάνουν όλοι αυτοί; Θα μπορούσαν κι αυτοί να μπουν στην Βουλή και να τα κάνουν «λαμπόγυαλο», όπως απειλεί ο κ. Γιακουμάτος;
            Και άλλοι πολιτικοί έχουν παραδεχθεί κατά καιρούς ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν. Ή ότι δεν είχαν διαβάσει το Μνημόνιο πριν το ψηφίσουν και όμως το ψήφισαν. (Βλέπε Χρυσοΐδη του ΠΑΣΟΚ). Αν λοιπόν αυτοί δεν έχουν τεντωμένες τις κεραίες τους υπέρ του λαού ή υπέρ της δημοκρατίας, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ποιότητα της δημοκρατίας;
            Ένα άλλο παράδειγμα, είναι το γνωστό εμπορικό κέντρο στην Αθήνα, Mall. Η ανέγερσή του αντισυνταγματική και παράνομη. Το είπε με απόφασή του οριστικά  πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν υπάρχει πιο νόμιμη και δημοκρατική απόφαση. Ποιος θα το γκρεμίσει όμως; Κανένας… Για να χτιστεί το Mall, το μεγαλύτερο ίσως παράνομο και αυθαίρετο κτίσμα στην Ευρώπη, συνήργησαν δύο πρωθυπουργοί, επτά τουλάχιστον υπουργοί, ένας δήμαρχος και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο. Και οι τριακόσιοι της Βουλής των Ελλήνων, οι πάντα αθώοι του αίματος, που δεν διάβασαν, δεν ήξεραν, δε ρώτησαν και άφησαν τη συνείδησή τους έξω από το κτίριο της Βουλής.
Τώρα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στον πανελλήνιο Τύπο, οι ίδιοι οι δικαστές, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, καθοδηγούν τους παρανόμους για να παρακάμψουν την ίδια την απόφαση που μόλις έβγαλαν, το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν υπήρχε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το θηριώδες εμπορικό κέντρο; Θα γίνει μία μελέτη τώρα, 12 χρόνια μετά την οικοδομική άδεια, θα ακολουθηθεί τύποις η νόμιμη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα υπογράψουν με κλειστά μάτια μια εικονική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Με τις ευλογίες του ΣτΕ, η Διοίκηση θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει πολιτικές εντολές. Δεν υπάρχει νόμιμη αιτιολόγηση του συντελεστή δόμησης του Μall που ήταν υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής; Κι αυτό «θεραπεύεται».
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το τωρινό ΥΠΕΚΑ, μπορεί να επανέλθει με νέα του απόφαση και να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα υπερδιπλάσιου συντελεστή δόμησης. Θα στηρίζεται αυτή η αιτιολόγηση στο νόμο και το Σύνταγμα; Μάλλον όχι, γιατί αν αυτή η υπέρβαση μπορούσε νομίμως να αιτιολογηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος να εγκριθούν οι όροι δόμησης με την τροπολογία που κρίθηκε αντισυνταγματική.  Και αν δεν μπορέσει νομίμως να αιτιολογηθεί, υπάρχει πάντα η επιλογή μιας νέας τροπολογίας – ευκαιρία είναι, όσο είναι ο Βενιζέλος στην εξουσία. Ο άνθρωπος έχει τεράστια εμπειρία στις τροπολογίες που δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Λοιπόν, για ποια ποιότητα δημοκρατίας αλλά και δικαιοσύνης μιλάμε σ’ αυτή την χώρα; Για τράβα φίλε μου να χτίσεις χωρίς οικοδομική άδεια! Για τράβα να κάνεις ένα έργο που θα βοηθήσει μια κοινότητα, ένα χωριό, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη; Αποκλείεται! Θα κοπείς! Όμως τα λεφτά του Λάτση είναι πολλά, πάρα πολλά. Όπως και τα λεφτά που διαθέτει η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές, για να κάνει όλα όσα κάνει, παράνομα, χωρίς άδειες.
Ποιος θα τολμούσε ποτέ στην Ελλάδα να πάει να γκρεμίσει το Mall ή το κάθε Mall; Απολύτως κανένας! Αυτοί που πρέπει να  προσέχουν για την ποιότητα της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, αυτοί που ψηφίζουν νόμους εντός της Βουλής, μπορεί να μην είναι νομικοί αλλά να είναι γιατροί και … ανάθεμα την τύφλα τους, δεν ξέρουν τι ψηφίζουν, δεν διάβασαν τους νόμους, μετρούσαν τα κουκιά και τα ουζάκια στα καφενεία! Ανάθεμα… άστο λοιπόν να στέκει εκεί, τεράστιο, ψυχρό, έργο που χαρακτηρίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας! Θα το έχουμε να το θυμόμαστε! Κι αυτό και άλλα πολλά…
[Δημοσιεύθηκε στην  εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ της Δράμας 2 Φεβρουαρίου 2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου