Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φόβος και τρομοκρατία!



Θανάσης Πολυμένης


ΑΠΟ ΤΙΣ σπουδαιότερες ενέργειες που μπορούσε να κάνει κάποτε ένας βασιλιάς ήταν το γνωστό σε όλους μας, «διαίρει και βασίλευε»! Σταθερή αξία στους αιώνες, κράτησε όρθια χιλιάδες βασίλεια και αυτοκρατορίες.
            Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η λαϊκή σοφία, που λέει ότι ο φόβος φυλάει τα έρμα! Και ο φόβος σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι που χρησιμοποιείται σε έκταση από τις εξουσίες. Γίνονται απίστευτες προσπάθειες και πολιτικά παιχνίδια, ώστε ο φόβος να εδραιώνεται στα επιμέρους μέλη μιας κοινωνίας, καθώς κρατάει καθηλωμένους τους πολίτες.

            Αυτό παρουσιάζει κυρίως στο γνωστό μυθιστόρημά του ο Τζορτζ Όργουελ με τίτλο: «1984». Ο φόβος μιας κοινωνίας άβουλης, απαίδευτης και καθηλωμένης, η οποία ελέγχεται με τη μετάδοση πλαστών και εκφοβιστικών πληροφοριών. Στην κοινωνία του Όργουελ έτσι όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο του «1984», ο φόβος και κατά συνέπεια ο εκφοβισμός, είναι οι κύριες μορφές ελέγχου της μάζας, της κοινωνίας, που δεν γνωρίζει τίποτα άλλο, πέρα από αυτό που προβάλλεται υποχρεωτικά στις τηλεοπτικές οθόνες που υπάρχουν παντού.
            Για παράδειγμα, οι πόλεμοι δεν γίνονται για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας ή κυριαρχίας, αλλά προς εσωτερική κατανάλωση, για τον εκφοβισμό των πολιτών να μην αντιδρούν και να παραμένουν καθηλωμένοι. Ένας εκφοβισμός, για κινδύνους που διαρκώς ελλοχεύουν, κυρίως όμως όπως διαφαίνεται, απροσδιόριστοι, επώδυνοι, επικίνδυνοι. Άλλωστε, δεν είναι καν σίγουρο αν όντως διεξάγεται ένας πραγματικό – αληθινός πόλεμος. Ο πόλεμος για τους εγκλωβισμένους πολίτες, δεν είναι παρά μια εικόνα στις τηλεοράσεις του!
            Ταυτόχρονα με την έννοια του φόβου που εισάγεται στην κοινωνία του Όργουελ, ενυπάρχει και η έντονη παραπληροφόρηση αλλά και η άγνοια για την αληθινή πληροφορία, για τον πολιτισμό, για τη γλώσσα, για την ελεύθερη σκέψη. Δεν μπορεί κανείς να σκέπτεται ελεύθερα, ούτε καν να χαμογελάει, ούτε καν να εκφράζει αγάπη προς κάποιον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι θα ανακαλύψει την ύπαρξη των αισθημάτων, άρα θα πρέπει να σκεφτεί, άρα θα πάει παραπέρα! Δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινωνία του Όργουελ του «1984», υπάρχει ακόμα και υπουργείο συρρίκνωσης λέξεων και εννοιών.
            Πόσο μακριά είμαστε όμως σήμερα στις δικές μας, μη φανταστικές, αληθινές και υπαρκτές κοινωνίες; Και κατά πόσο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κάθε είδους τρομοκρατικές ενέργειες που συμβαίνουν στον Δυτικό, κυρίως, κόσμο, είναι αληθινές, ή πλαστές ή δεν γίνεται εκμετάλλευσή τους από τις εξουσίες; Πώς θα μπορούσε μια ολόκληρη κοινωνία να θεωρήσει αναγκαία την ύπαρξη μιας βίαιης αστυνομικής δύναμης αν δεν υπάρχουν έντονα επεισόδια που απειλούν την διασάλευση της τάξης; Πώς μια κοινωνία θα έπρεπε να θεωρήσει αναγκαία την  ύπαρξη καμερών σε κάθε γωνιά της πόλης και την από αέρος συνεχή παρακολούθηση των πολιτών,  αν δεν το έγκλημα δεν έχει στην πόλη δεν έχει ξεφύγει πέραν του ενδεδειγμένου μέτρου;
            Πώς θα μπορούσαν οι υπήκοοι μιας χώρας να πεισθούν ότι κάποιοι όντως επιβουλεύονται την πατρίδα του, ώστε να συνεχίσουν να κατατάσσονται σε πληρωμένους στρατούς και να στέλνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να πολεμήσουν; Μπορείς απλά να στήσεις ή να αφήσεις να συμβούν μερικές βομβιστικές ενέργειες στην καρδιά πολυπληθών εκδηλώσεων … για ειρηνικούς σκοπούς. Έτσι, πετυχαίνεις πιο εύκολα να κλειδώσεις τους πολίτες μιας ολόκληρης πόλης σε καραντίνα για μέρες, πείθοντάς τους ότι όντως οι κακοί τρομοκράτες τριγυρνάνε ελεύθεροι. Άρα, κινδυνεύεις από έναν τρελό που γυρνάει στους δρόμους και θα μπορούσε άνετα να βάλει μια βόμβα στο σπίτι σου. (Βλέπε, τρομοκρατικό χτύπημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ και πώς η αστυνομία έβαλε σε καραντίνα για δυο μέρες όλους τους πολίτες). Τελικά το πείραμα πέτυχαν και ήταν πανεύκολο!
            Μπορεί να ψηφίζεις νόμους για την απαγόρευση των όπλων, όμως κάθε σωστός Αμερικανός πολίτης, γνωρίζει ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα όπλο, ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή έναν τρελό συμπολίτη του, που θα πάρει το όπλο στα χέρια και θα θερίσει κόσμο! Έτσι, διατηρεί συνεχώς και σε καλό επίπεδο την αγορά όπλων! Πόσο απλό είναι πια…
            Οι Αμερικανοί πολίτες, μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, κατανόησαν πλήρως και με αποφασιστικότητα, ότι να ελέγχεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, σε κάθε του βήμα και σε κάθε του ενέργεια, είναι πέρα για πέρα φυσικό, αφού είναι σίγουρος πια ότι κινδυνεύει άμεσα από ένα ιπτάμενο και άγνωστο ξένο τρομοκράτη που θα επιχειρήσει να τον σκοτώσει.
            Με τέτοιους και άλλους παρόμοιους τρόπους, επιβάλλεται ο σύγχρονος φασισμός στις σύγχρονες δυτικές εξουσίες. Πρόκειται για επιστήμη! Επιστήμη επιβολής του φασισμού από κάθε άποψη! Και φυσικά, μεγάλο και τεράστιο ρόλο παίζουν τα επίσημα δημόσια μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται με άπειρους τρόπους από, συνήθως, άγνωστους ανθρώπους και όχι από τους αστέρες – υπαλλήλους που βγαίνουν στο τηλεοπτικό γυαλί. Κι αυτοί αναλώσιμοι είναι, όλοι τους!
            Οι κάθε είδους ηλίθιες εκπομπές, οι χαζοκωμωδίες της ανοησίας και της βλακείας, απίστευτη πληθώρα τηλεοπτικών εκπομπών που δεν απηχούν πουθενά, που ασχολούνται μόνο με το κουτσομπολιό, μόνο με τη μόδα ή μόνο με το πώς να μάθεις να μαγειρεύεις φαγητά τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να γευτείς, μοναδικό σκοπό έχουν να σε κρατήσουν καθηλωμένο στο επίπεδο που η κάθε εξουσία επιθυμεί.
            Μπορεί να έχουμε την «ελευθερία» μιας πληθώρας προϊόντων στο σούπερ-μάρκετ, κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά μόνο ως εκεί. Μπορείς ακόμα να υπάρξεις και ως διάττων αστέρας στις τηλεοπτικές οθόνες, όμως θα πρέπει να ασχοληθείς με συγκεκριμένα θέματα, όπως φαγητό, μόδα, κουτσομπολιό και να λες ανοησίες!
Όλα τα υπόλοιπα υπονομεύονται σταθερά, υποσκάπτονται και θα μπορούσαν να σε παρουσιάσουν ως τρελό, γραφικό ή να εξαφανίσουν ακόμα από την πρώτη λέξη που θα πεις. Γιατί ξέρουν τι θα πεις, με τι ασχοληθείς! Σε έχουν ήδη καταγράψει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής σου!!!
[Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ" 8 Φεβρουαρίου 2014]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου